Schimbare uriașă la bancă pentru români. Devine obligatoriu din 24 august, ce se întâmplă cu comisioanele
Începând cu luna august va avea loc o schimbare la bancă, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Românii trebuie să ia la cunoștință despre această modificare care se va aplica în curând.
Din Hotărârea de Guvern reiese faptul că bancomatele, casele de schimb valutar, precum și operatorii de plăți vor fi obligați să afișeze comisioanele percepute pentru conversia în și din euro. Așadar, românii vor putea beneficia de transparență mai mare în cazul schimburilor valutare.
Comisioanele percepute schimbului valutar leu-euro și euro-leu vor fi arătate clienților într-un mod clar, iar aceste informații vor apărea înainte de inițierea plății în cazul băncilor, caselor de schimb valutar sau operatorilor de plăți care permit acest tip de conversie.
Mai multe schimbări la nivelul Uniunii Europene includ și această prevedere, iar potrivit actului normativ, la dispoziția clientului trebuie puse informații atât în cadrul bancomatelor, cât și la punctele de vânzare. Totodată, clientul trebuie să fie informat înaintea efectuării plății.
Această schimbare urmează a fi implementată în luna august, astfel că transparența comisioanelor și cursului valutar va ajuta clientul să poată compara prețurile. Se mai arată o utilitate a acestei modificări și prin faptul că plătitorul va putea face o alegere corectă.
Schimbare majoră care va avea loc la bancomat în cazul schimburilor valutare
Informarea cu privire la comisionul perceput vizează atât comisionul de conversie monetară, cât și comisioanele de operațiuni, precum și cele aplicate transferului efectuat în mediul online. În cazul în care societățile nu vor respecta această obligație de informare a clientului, înainte ca acesta să efectueze plata, acestea riscă o amendă.
În cazul comisionului de conversie monetară aferent transferurilor în mediul online, furnizorul va trebui să comunice clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de schimb valutar. După ce clientul a efectuat plata, acestuia i se va elibera o chitanță.
Pe document va apărea prețul bunurilor sau al serviciilor care urmează a fi achiziționate, precum și comisioanele aferente conversiei monetare din lei în euro sau invers. Din Regulamentul European reiese faptul că prestatorii de servicii de plată vor trebui să fie cei care vo alinia comisioanele pentru plățile transfrontaliere în euro cu cele pentru plățile din țară, efectuate în lei.